Централната избирателна комисия постанови спиране излъчването на агитационен клип на партия Български национален съюз - НД в електронните медии и интернет.

В Комисията е постъпил сигнал от СЕМ, в който се прави оплакване срещу агитационен клип на Български национален съюз - НД излъчен по програма "БНТ 1" на 5 септември, затова че в него участва дете с националния флаг в ръце
На основание чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия с Решение номер 1039-НС от 22 септември 2014 г ЦИК. постанови спиране излъчването на клипа.

Предизборния щаб на БНС - НД обжалва решението и го обяви за "незаконосъобразно, необосновано и несправедливо, и поставящо партията в неравностойно положение спрямо останалите политически субекти в предизборната надпревара".

Абсурдно е основанието на посочения член 183, ал. 4, който гласи "Забранява се използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, частната, общинската и държавната собственост и безопасността на движението, както и на материали, които накърняват добрите нрави, честта и доброто име на кандидатите".

Грешно е тълкуван от ЦИК и чл. 11 ал. 4 от Закона за закрила на детето. Детето, което участва в клипа ни, не е въвлечено в политическа агитация и дейност, тъй като от кадрите с негово участие е  видно, че детето не участва в политическо събитие и няма досег с партийни членове, символи и агитационни материали, а само тича по поляна с Българското знаме. Освен това детето участва в заснемането на клипа в качеството си на артист-изпълнител с писменното съгласие на законнен родител. Същото е представено по изрично искане на юриста на Българска национална телевизия.

Боян Расате: "Извън юридическите ни съображения решението на ЦИК определяме като дискриминационно, арогантно и цинично. Притеснителен е и факта, че ЦИК цензурира агитационен клип на редовно регистрирана българска политическа партия, докато в същото време си затваря очите за агитационен клип на друга политическа партия – ПП „Движение за права и свободи“.
В този агитационен клип Движението за права и свободи ГРУБО въвлича деца в политическа агитация и дейност, а именно - многократно се въртят кадри на деца със знамена и балони на ДПС, заснети на предизборни митинги, както и такива в детски градини. Освен всичко още в десетата секунда на партиен митинг Лютви Местан прегръща и целува малко дете на фона на предизборен лозунг!"

Решението на ЦИК вижте ТУК

 

ВИДЕО

КАРТА

 

Централен щаб:
гр. София, ж.к. Младост 1, блок 30/2/10/76
0888. 215. 375

ХОРА КАТО ТЕБ И МЕН

Борис Филипов Иванов - Орг. секретар

Бисер Андреев - Касиер